Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΗΝ «ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»;

«...Στις 31 Αυγούστου εορτάζουμε την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου... Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ: Ο Απόστολος Θωμάς [...] παρακάλεσε την Παναγία να του δώσει για ευλογία τη Ζώνη της. Και εκείνη, καθώς ανέβαινε στους ουρανούς, του έριξε το Ιερό κειμήλιο... ...το μοναδικό ιερό κειμήλιο που σχετίζεται με τον επίγειο βίο της Θεοτόκου και διασώζεται μέχρι σήμερα στην Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος, στο Περιβόλι της Παναγίας. Η ίδια η Θεοτόκος την ύφανε από τρίχες καμήλας.».

(ΠΗΓΗ: Αγία Ζώνη.gr. Ενορία Αγίας Ζώνης Πατησίων. Ιεράς αρχιεπισκοπής Αθηνών)


«...Η ανακομιδή της τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, άλλοι λένε ότι έγινε από τον βασιλιά Αρκάδιο και άλλοι από το γιο του Θεοδόσιο τον Β'. Η μεταφορά έγινε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησαν σε μια χρυσή θήκη, που ονομάστηκε αγία Σωρός.»...

(ΠΗΓΗ: Χριστιανική Φοιτητική Ένωση)



Η ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ) ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ:

«Τα ιερά Κειμήλια (Αγία Ζώνη, κλπ) μεταφέρονται με λιτανεία στον Πύργο (Θήρας) ... Το πρωινό της 10ης Οκτωβρίου 1830 βρήκε την πόλη των Φηρών με εορταστικό πρόσωπο. Οι σημαίες κυμάτιζαν παντού. Όλα τα «κονσολάτα» (προξενεία), ύψωσαν τις σημαίες τους. Τα πλοία στον Αθηνιό και τόν Όρμο των Φηρών έριχναν βολές πυροβόλου, «τόπια», ενώ οι ελεύθερες τουφεκιές γέμισαν τον αέρα... ...Παρά το γεγονός, ότι οι Αγιορείτες πατέρες δεν επιθυμούσαν να μεταφερθούν και σε άλλα χωριά της νήσου τα «Άγια» για ευλογία και αγιασμό, εν τούτοις, στην επιμονή και απαίτηση των χωρικών, υπεχώρησαν. Σημειώνεται ότι την μεταφορά στους ενοριακούς ναούς των χωρίων οι κάτοικοι την συνόδευαν με πυροβολισμούς, κωδωνοκρουσίες και Αγρυπνία κατά την ημέρα της παραμονής των κειμηλίων.»

(Από έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: